Nieuws

Terugkoppelsessie kostprijsonderzoek ‘Wmo en jeugdhulp 2025’

Geplaatst op 19 februari 2024

Ter voorbereiding op de komende inkoop van jeugdhulp en Wmo vindt een kostprijsonderzoek plaats. Afgelopen december kregen deelnemende zorgaanbieders tijdens 2 bijeenkomsten een terugkoppeling van onderzoeksbureau KPMG.

Sessie voor jeugdhulp

In totaal heeft 68% van de gecontracteerde jeugdhulpaanbieders in segment B deelgenomen aan het kostprijsonderzoek. Vanuit segment C heeft 70% van de zorgaanbieders meegedaan. Naast de terugkoppeling van de resultaten bood de bijeenkomst ruimte voor vragen. Zo legde onderzoeksbureau KPMG uit dat in de kostprijsberekening met verschillende actuele ontwikkelingen rekening wordt gehouden. Zoals de coronapandemie (aangezien 2022 het basisjaar is voor het onderzoek), de recente cao-wijzigingen en bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt. Bij de interpretatie wordt daarnaast rekening gehouden met het gegeven dat er grote, middelgrote en kleine zorgaanbieders zijn. Om tot goede duiding en interpretatie te komen, kijken de onderzoekers ook naar tarieven in andere regio’s.

Sessie voor Wmo

Aan het kostprijsonderzoek voor de Wmo heeft 47% van de gecontracteerde Wmo-aanbieders deelgenomen. Ook bij deze sessie werd de toelichting op de resultaten gecombineerd met beantwoording van vragen. Zo werd gevraagd of de nieuwe cao-afspraken zijn opgenomen in het onderzoek (wat het geval is) en kwam de duiding van het onderzoek aan de orde. Het onderzoeksbureau benadrukte daarnaast dat huishoudelijke ondersteuning geen onderdeel is van dit kostprijsonderzoek. Deze uitvraag heeft separaat plaatsgevonden.

Komende stappen: volgende ronde marktconsultaties

Het kostprijsonderzoek is nog niet afgrond. Op dit moment vinden nog zogenaamde ‘sanity checks’ plaats. Oftewel checks om meer duiding te geven aan de resultaten. Daaruit volgt een advies vanuit onderzoeksbureau KPMG over de kostprijs van de bouwstenen, waarna de regio de productstructuur kan opbouwen. Dit wordt gevolgd door een voorstel over de tariefbepaling bij de productstructuur. Tijdens de volgende marktconsultatie krijgen zorgaanbieders de uitkomsten van deze stappen voorgelegd. De bijeenkomst voor Wmo-aanbieders is dinsdag 5 maart van 10.00 tot 12.00 uur. De datum van de marktconsultatie voor jeugdhulpaanbieders wordt nog bepaald en komt onder meer op deze website. Uiteraard ontvangen gecontracteerde zorgaanbieders voor deze bijeenkomsten een uitnodiging.