Regionaal Expert Team (RET)
Het Westfriese Regionaal Expert Team (RET) is een overleg met experts vanuit verschillende (jeugd)zorgaanbieders. Dit team is ingericht om voor elk kind, gezin of volwassene op korte termijn passende hulp te organiseren. Ongeacht de complexiteit van de zorg of hulpvraag en wachtlijsten bij aanbieders. Dit is niet altijd makkelijk, maar het is wel onze ambitie.
Het RET richt zich op alle complexe vragen waarin verwijzers, hulpverleners én inwoners zoeken naar passende hulp. Vragen waarvoor nog geen oplossing is gevonden. Wat je moet weten over het RET, lees je hieronder.
Aanmelden van een casus
Waarom meld ik een casus aan?
Je meldt een casus aan, zodat je gebruik kunt maken van de expertise van het RET. De experts in het team denken met je mee. Zo komen we samen tot een passende oplossing. Een kenmerk is ook dat het team gezins- en systeemgericht werkt.
Wanneer meld ik een casus aan?
Je kunt een casus op elk moment aanmelden. Na ontvangst van de aanmelding vindt een vooroverleg plaats en wordt er triage gedaan. Zetten we MDA++ in? Of is dit meer een casus voor het Schakeloverleg en bellen we de Raad voor de Kinderbescherming voor advies? Afhankelijk van deze uitkomsten wordt de casus geagendeerd. Jij krijgt een uitnodiging voor dit overleg. Je krijgt na afloop ook het advies te horen.
Wat gebeurt met mijn casus als ik deze heb aangemeld? Blijf ik wel betrokken?
De regie over de casus blijft bij jou liggen. Het RET komt, na de triage (vooroverleg), met een uitnodiging voor een eerste bijeenkomst. Of je hoort welke andere stappen er nog genomen kunnen worden. Tijdens de overleggen schuiven ook de betrokken gezinsleden of de cliënt(en) aan. Het RET geeft een zwaarwegend advies.
Op welke eisen en richtlijnen wordt mijn casus getoetst?
Een aanmelding wordt in een vooroverleg getoetst om te kijken of de vraag overeenkomt met de bedoeling van het overleg. Een uitkomst kan zijn dat het (nog) niet nodig is om de vraag voor te leggen aan de deelnemers van het RET. Het kan zijn dat een casus niet passend is voor het RET, bijvoorbeeld omdat andere hulp of expertise nodig is. Dan wordt gezocht naar een andere oplossing.
Waar kan ik een casus aanmelden?
Een aanmelding gaat digitaal, door het aanmeldingsformulier te mailen naar: expertteamwf@hoorn.nl Probeer de aanvraag zoveel mogelijk via ZIVVER of een andere beveiligde omgeving te sturen. Je kunt de casus ook voorleggen door onze procesbegeleider te bellen.
Over het RET
Kan ik ook contact opnemen met het RET voor consultatie of advies?
Het is altijd mogelijk om tussentijds contact op te nemen met het RET. Onze procesbegeleider is beschikbaar om met je mee te denken. Stuur hiervoor een mail naar expertteamwf@hoorn.nl.
Wanneer en waar overlegt het RET?
Het team komt elke dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur bij elkaar. Soms is er een extra overleg, soms valt het overleg op een feestdag. Dan schuiven we met de agenda. Dat communiceren we dan zo snel als mogelijk. De overleggen vinden plaats in het stadhuis van de Gemeente Hoorn, aan de Nieuwe Steen.
Wie zitten aan tafel?
Er zitten verschillende expertises aan tafel, waarbij de meest voorkomende problematiek in Westfriesland wordt vertegenwoordigd. Denk hierbij aan psychologen, gedragsdeskundigen, verslavingsdeskundigen, onderwijsdeskundigen, enzovoorts. Wanneer nodig, vragen we expertise vanuit een flexibele schil aan de schuiven. Denk hierbij aan gender gerelateerde problematiek, een tolk, als er sprake is van een eetstoornis of als een andere heel specifieke hulpvraag speelt.
Downloads
Aanmeldformulier Regionaal Expertteam Westfriesland (18+)
Aanmeldformulier Regionaal Expertteam (jeugd)
Handboek Regionaal Expert Team
Informatiebrief Monitor Regionale Expertteams