Nieuws

Terugkoppeling Kostprijsonderzoek ‘Wmo en jeugdhulp 2025’

Geplaatst op 29 november 2023

Ter voorbereiding op de nieuwe contracten voor Wmo en Jeugd per 1 januari 2025 zijn de gemeenten in de regio Westfriesland in augustus 2023 gestart met een onafhankelijk kostprijsonderzoek. De terugkoppeling van de resultaten vindt begin december plaats. 

Reële tarieven 

Het kostprijsonderzoek is van belang om te komen tot onderbouwde, marktconforme en reële tarieven voor 2025, die aanvaardbaar zijn voor zowel zorgaanbieders als gemeenten. Deze tarieven dienen tegelijkertijd te voldoen aan de Algemene Maatregel van Bestuur reële prijs (AMvB). Het doel van het onderzoek is om inzicht te verkrijgen in de kosten die zorgaanbieders maken voor de geleverde zorg. Dit kostprijsonderzoek levert de financiële bouwstenen (uurtarieven, prijs per dagdeel etc) op voor de nieuwe producten / arrangementen. De opbouw van de toekomstige producten maakt geen onderdeel uit van dit kostprijsonderzoek.

Terugkoppeling van de resultaten

In de afgelopen periode heeft KPMG informatie opgehaald bij zorgaanbieders. Hiervoor hebben zorgaanbieders een uitgebreid format ingevuld. De verkregen data heeft KPMG geanonimiseerd verwerkt in een eindrapportage. De data geven de gemeenten inzicht in de kosten per product en de opbouw van deze kosten naar verschillende kostencategorieën. Tijdens  2 terugkoppelsessies op 4 december 2024 geeft KPMG inzage in de resultaten. Ook gaat het onderzoeksbureau tijdens de sessies in op de methodiek, respons en de analyse die is uitgevoerd. Zorgaanbieders hebben een uitnodiging ontvangen voor deelname aan deze terugkoppelsessies.