Wonen met ondersteuning (vanaf 2025)
Vanaf 1 januari 2025 is er een nieuwe inkoop voor de maatschappelijk opvang en beschermde woonvormen van kracht. Vanaf deze datum worden deze termen niet meer gebruikt en heet dit wonen met ondersteuning.
Wat doet de Regionale Toegang?
De regionale toegang onderzoekt of een indicatie Wonen met Ondersteuning van toepassing is. De Regionale Toegang heeft de volgende taken:
- De Regionale Toegang indiceert de toegang tot de voorzieningen die horen bij Wonen met Ondersteuning.
- De Regionale Toegang voert procesregie voor de cliënten.
- De Regionale Toegang biedt een consultatiefunctie aan voor hulpverleners en lokale teams.
- De Regionale Toegang heeft de taak de resultaten, vastgelegd in het perspectiefplan, uitgangspunt te maken voor de individuele begeleiding en ondersteuning.
Dit wordt uitgevoerd op basis van het beleid dat landelijk en door de Westfriese gemeenten is vastgesteld.De doelgroep van de Regionale toegang is 16+, dit is een verandering ten opzichte van voorgaande jaren. Een voorwaarde voor toelating in Wonen met Ondersteuning van een 16+ en 18- is dat er geen actieve jeugdhulp betrokken mag zijn. De Regionale Toegang coördineert ook de aanmeldingen voor de uitstroomregeling West-Friesland.De meldingsprocedure van de Regionale Toegang kan zich, binnen en buiten kantoortijden, voordoen in verschillende vormen.
In de eerste vorm meldt de inwoner zich eerst bij zijn of haar eigen lokale toegang en vindt een intake en vraagverheldering plaats. Als het vermoeden is dat Wonen met Ondersteuning als noodzakelijke oplossing gezien wordt, wordt er door het lokale team contact gezocht met de RT.
In de tweede vorm meldt de inwoner zich direct bij de RT en vindt een korte vraagverheldering plaats. Hierbij is het een mogelijkheid dat er een verwijzing plaats vindt naar de lokale gemeenten.
Bij alle casuïstiek waarvan het vermoeden is dat Wonen met Ondersteuning de hulpvraag zou kunnen beantwoorden kan er overlegd worden met de Regionale Toegang.
Een wmo- of algemene voorziening is altijd voorliggend en er moet gebleken zijn dat deze ontoereikend is. In overleg en met akkoord van de Regionale Toegang wordt deze overgedragen. Wij zijn te bereiken op het mailadres regionaletoegang@hoorn.nl of het telefoonnummer 0229 252001, tussen 09.00 – 13.00.
Documenten om te downloaden:
- Aanmeldformulier Regionale Toegang
- Handreiking
- Infographic wonen met ondersteuning
- Q&A Wonen met Ondersteuning